Sergio Gargelli miesten futsalmaajoukkueen päävalmentajaksi

Italialainen Sergio Gargelli, 47, on valittu miesten futsalmaajoukkueen päävalmentajaksi 30.6.2025 asti. Gargelli toimii sopimuskaudellaan myös futsalin teknisenä johtajana.

Miesten futsalmaajoukkue eteni legendaarisen kroatialaisvalmentaja Mićo Martićin johdolla aina EM-kisojen puolivälieriin asti. EM-kisat huipensivat Martićin upean uran Suomen peräsimessä. Kisojen jälkeen maajoukkueessa alkaa uusi aika uuden päävalmentajan, Sergio Gargellin johdolla. Gargelli aloittaa tehtävässään miesten Futsal-Liigan kauden päätyttyä.

– Olen todella innoissani ja otettu tästä mahdollisuudesta päästä aloittamaan aivan uudenlainen matka futsalin parissa. Ensiksi haluan kiittää Akaa Futsalia siitä, että he suhtautuivat tähän mahdollisuuteen positiivisesti. Lisäksi haluan tietysti kiittää Palloliittoa luottamuksesta. Edessä on iso vastuu, sillä Mico on tehnyt upeaa työtä viime vuosina, ja lajin kehitys Suomessa on ollut suorastaan räjähdysmäistä. MM-unelmasta tulee seuraava konkreettinen tavoitteemme, Gargelli kertoo.

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti näkee suomalaisen futsalin tulevaisuuden valoisana Gargellin johdolla.

– Olemme iloisia, että saimme varmistettua erinomaisen jatkajan Mico Marticin upealle työlle. Gargellilla on kokemus ja kyky ohjata Suomen futsalmaajoukkue kohti seuraavaa tasoa ja hänellä on myös laaja-alaista osaamista ottaa vastuuta futsalin strategian mukaisista kehitystoimenpiteistä maassamme, Lahti sanoo.

– Iso kiitos Akaa Futsalille, joka antoi meille mahdollisuuden parhaan mahdollisen päävalmentajan rekrytointiin ja samalla suomalaisen futsalin kehityksen jatkamiseen. Gargellin laaja kansainvälinen kokemus ja verkostot ovat suomalaiselle futsalille arvokas asia, Lahti jatkaa.

LAAJA KANSAINVÄLINEN KOKEMUS

Gargelli (47) tuli suomalaisille futsalin seuraajille tutuksi huhtikuussa 2021, kun Futsal-Liigassa pelaava Akaa Futsal ilmoitti kiinnittäneensä Gargellin päävalmentajakseen. Ennen siirtymistään Akaa Futsalin puikkoihin italialainen oli luonut merkittävän valmennusuran pääosin aasialaisilla parketeilla. Hän on toiminut valmennustehtävissä peräti neljän maan maajoukkueissa. Päävalmentajavastuussa Gargelli on toiminut Vietnamin, Norjan ja Kiinan maajoukkueissa. Viimeisimpänä Gargelli on valmentanut Kiinan maajoukkuetta, jonka luotsina hän on toiminut vuodesta 2018 alkaen.

– Haluan jatkaa samalla kasvun polulla ja tietysti myös jatkaa menestymistä. Odotan innolla yhteistyötä Palloliiton, seurojen, valmentajien ja pelaajien kanssa. Yhteistyöllä voimme tehdä suomalaisen futsalin tulevaisuudesta vieläkin valoisampaa ja kirkkaampaa. Yksin en tätä tee, vaan siihen vaaditaan koko futsalyhteisön kovaa työtä. Menestys syntyy lopulta suunnitelmallisuuden ja suuren yhteisen työmäärän tuloksena.

Suomessa asuva Gargelli tulee maajoukkueen päävalmentajapestin lisäksi toimimaan futsalin teknisenä johtajana Palloliitossa. Hänellä on iso rooli futsalkoulutuksen kehittämisessä. Gargelli kirjoittaa kirjaa futsalin ja jalkapallon ominaisuuksien yhteensovittamisesta, joten hän tulee myös osaltaan kehittämään futsalin profiilia jalkapalloon erikoistuneissa seuroissa.

TAVOITTEENA MM-UNELMA

Gargelli jakaa Suomen maajoukkueessa jo aikaisemmin tutun intohimoisen suhtautumisen lajiin. Hän kokee olevansa onnekas, että saa toimia valmentajana.

– Rakastan valmentamista ja olen onnekas, kun saan tehdä sitä ammatikseni. Kaikki piilee intohimon voimakkuudessa omaa työtä kohtaan. Se intohimo välillä palauttaa maan pinnalle, ja välillä taas nostaa takaisin pystyyn tappion jälkeen. Joten intohimo on lisäarvoni ja sisäinen moottorini, ja yritän siirtää tämän positiivisen moottorin koko taustatiimille ja pelaajilleni, Gargelli kuvailee.

Pelaajissa Gargelli arvostaa intohimoisen asenteen lisäksi taktista valveutuneisuutta sekä hyvää oppimiskykyä. Suomen pelitapaa italialainen ei ole laittamassa uusiksi. Tiettyjen asioiden painotukset saattavat kuitenkin hieman muuttua. Muutoksia tullaan ajamaan sisään pikkuhiljaa, sillä seuraavat arvokisakarsinnat kolkuttelevat jo ovella.

– Heti syksyllä alkavat MM-karsinnat, joka on seuraava virallinen kilpailu, johon osallistumme. Tehdään tietysti heti parhaamme, että MM-unelma toteutuu. Tiedän, että aikaa on vähän, mutta meidän täytyy uskaltaa unelmoida, uskoa ja tavoitella yhä korkeampia tavoitteita EM-turnauksen jälkeenkin.

Käytännössä Gargelli alkaa työskennellä MM-kisaunelman eteen Futsal-Liigan kauden päätyttyä. Ensimmäinen Eerikkilän leiri tullaan järjestämään lähes heti kauden päätyttyä, jolloin Gargelli pääsee tapaamaan joukkuetta ensimmäistä kertaa. 

– Hienojen EM-kisojen jälkeen ei ole syytä tehdä suuria muutoksia joukkueeseen, mutta samalla pyrin vähitellen tuomaan uusia nuoria pelaajia ja uutta sukupolvea entistä vahvemmin sisään toimintaan. Ei voi unohtaa sitä, että kapteeni Panu Aution poisjäänti maajoukkueesta luo todella ison aukon paikattavaksi paitsi kentälle, myös kentän ulkopuolelle. Se on valtava perintö, ja toivon että nuoret pelaajat ottavat tämän suurena haasteena, joka auttaa heitä kasvamaan pelaajina uudelle tasolle ja kantamaan entistä suurempaa vastuuta maajoukkueen menestyksestä, Gargelli päättää.

Lähde : Futsal.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top